18 Aralık 2018 Salı

Friedreich Ataksisi (FA) Hastalığım



 

Merhabalar efendim. Okuduğunuz bu sayfa Friedreich Ataksisi Hastası birisinin gözünden, yani fakirin bakışından Friedreich Ataksisi (FA) Hastalığı hakkında toplumu bilgilendirmek amaçlı yazılmıştır. Öncelikle hastaları, hasta yakınlarını, dostlarını ve özellikle teşhisi koyan nöroloji doktorlarını bilgilendirmek içindir. Nasreddin Hoca gibi damdan düşenin halini damdan düşen bilir ancak, dedik ve tüm nöroloji doktorlarına ve bu FA hastalığıyla yeni tanışacak talihli insanlara FA’yı tanıtmak istedik.
 

Friedreich Ataksisi, (ingilizce ismi Friedreich’s Ataxia) bütün dünyada FA kısa adıyla tanınır. Öncelikle hastalığın adını açıklayalım. Ataksi (Ataxia) nedir? Birçok farklı hastalıkta ve durumda gözlenen, hareket becerisinde azalma, sarhoş gibi dengesiz yürüme ve ayakta duramama gibi koordinasyon bozuklukları “Ataksi” diye tanımlanır. Friedreich adını ise, yaklaşık yüzelli yıl önce 1863’te bu nadir görülen hastalığı ilk defa tanımlayarak tıp çevresine tanıtan Alman Nörolog Nikolaus Friedreich’den almıştır. Onun keşfettiği ataksi olduğu için.

 

FA, sabit değil sürekli ilerleyen bir hastalıktır, zamanla vücudun sinir sistemine hasarlar verir. Yürüme bozuklukları ile başlayıp tekerlekli sandalye ile devam eder., Konuşma bozuklukları ve çabuk yorulma, sürekli yorgunluk, güçsüzlük gibi problemlere ve kalp rahatsızlıklarına yol açar. FA, otozomal (cinsiyet genlerini taşımayan kromozomlarda bulunan) çekinik karakterde bir kalıtımsal hastalıktır.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder